27
dec
2023

Als gevolg van de doelstelling van de Vlaamse Regering om de gemiddelde hoeveelheid restafval te laten dalen (tot 100 kg per inwoner in 2030) is er in een deel van Vlaanderen vanaf 1 januari de verplichting om bioafval of GFT (groente-, fruit- en tuinafval en andere voedselresten) selectief in te zamelen. Maar belangrijk: voor inwoners van de gemeenten van Mirom Roeselare verandert er in 2024 nog niets. Dat gaat om particulieren in Hooglede, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden, Torhout, Wingene en Zonnebeke.

Mirom Roeselare vroeg uitstel om alles optimaal te kunnen uitwerken en kreeg dit uitstel ook. De goedkeuring liep onlangs binnen. Momenteel wordt er bekeken op welke manier we dit gaan aanpakken, daarna is het aan het bestuurlijke niveau om knopen door te hakken en vervolgens starten we met de concrete organisatie en uitwerking. Eens alles duidelijk is, zal er uiteraard tijdig en uitgebreid gecommuniceerd worden naar de burger.

Vanaf 1 januari 2024 verandert er voor de inwoners van Mirom Roeselare dus nog niets, maar het vermijden van bioafval in de restafvalzak is natuurlijk sowieso een goed idee. Daarop zet Mirom Roeselare bovendien al vele jaren in. Als je een tuin hebt, maakt thuis composteren en/of kippen houden al een groot verschil. Daarnaast kan je ook al heel wat etensresten uit de afvalzak houden met een goed voorraadbeheer, een juiste inrichting van je koelkast, enz... Je vindt heel wat tips daarover op mirom.be/voedselverlies.

Nog nuttig om weten:

  • Voor de burger verandert er nog niets, maar voor bedrijven en handelaars geldt de verplichting wél vanaf 1 januari 2024. Dit gaat niet om huishoudelijk afval en verloopt daarom niet via Mirom. Zij kunnen terecht bij private inzamelaars.
  • In sommige regio's bestond er al een inzameling van GFT. Het kan dus perfect dat je kennissen uit een naburige gemeente wél al bioafval apart moeten aanbieden.
  • Je tuinafval kan je sowieso kwijt op het recyclagepark en via onze dienst tuinafval kan je dit ook aan huis laten ophalen. Maar opgelet: die inzameling geldt enkel voor tuinafval, daar horen géén etensresten in. 
  • De Vlaamse Overheid gunt Mirom uitstel tot 1 jauari 2026. Dat betekent dat de opstart en uitwerking voor 2025 zal zijn.

Heb je hierover nog vragen? Stuur dan een mailtje naar Mirom of bel ons.