29
sep
2021

Vandaag is het 29 september en dat is de Internationale Dag tegen Voedselverspilling. Het is een strijd die we al langer voeren, onder meer samen met Vlaco vzw en FoodWin. Maar de impact is meer en meer voelbaar en staat steeds vaker op de agenda. Wist je dat een gezin jaarlijks gemiddeld 80 kg aan voedsel en drank weggooit? Dat is zonde van het geld en de kwaliteitsproducten, van het werk van alle betrokkenen en een slechte zaak voor het milieu.  

Dat weet Too Good to Go natuurlijk ook, de organisatie die - onder meer met de bekende app - voedselverlies tegengaat. Uit onderzoek dat ze lieten uitvoeren bleek zo dat 3 op de 4 Belgen het verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT) niet kent.  THT duidt de kwaliteit aan van het product, terwijl een TGT-datum de voedselveiligheid garandeert. Na het verstrijken van de THT-datum, kan je het product nog opeten als het correct werd bewaard en mits een kleine zintuiglijke check. Ziet het product er nog goed uit? Is de geur nog normaal en zit de smaak goed? Dan kan je het product beter opeten dan het te verspillen.

Een belangrijk thema, want de verwarring rond de houdbaarheidsdata is verantwoordelijk voor 10% van alle voedselverspilling in Europa. Dat staat gelijk aan negen ton voedsel. 

Om hier verandering in te brengen, heeft Too Good To Go een beroep gedaan op enkele bekende merken. Zij brengen een nieuw pictogram aan op producten met een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Het doel is eenvoudig: het herinnert je eraan dat producten met een verstreken 'ten minste houdbaar tot'-datum nog lekker zijn. Je moet gewoon je zintuigen gebruiken en kijken, ruiken en proeven voor je het product nodeloos verspilt.

 

(Bron: Too Good to Go)

Bekijk de video: