27
jan
2020

Bijna 10 miljoen: dit is het aantal lampen en armaturen dat de Belgen in 2018 inzamelden. Een inspanning die beloond mag worden en daarom lanceerde Recupel in het najaar van 2019 een campagne waarbij elke Belg zijn of haar ‘verborgen parels’ kon signaleren: mooie maar ondergewaardeerde plekjes die het verdienen om in de spotlights geplaatst te worden. Bij de winnaars: 'Het Gesprek' aan De Sleedoorn in Hooglede.

Tussen 21 oktober en 17 november 2019 werden in totaal 249 verborgen parels ingezonden. Hieruit distilleerde een professionele vakjury de mooiste en technisch haalbare inzendingen. Met een goed geplaatste spot zal Recupel deze charmante locaties onder de aandacht brengen van inwoners en passanten. De gebruikte verlichting is energiezuinig (enkel led-lampen) en van Belgische makelij.

Met deze campagne wil Recupel nog eens 'belichten' dat elke lamp het verschil kan maken. "De materialen aanwezig in lampen, zoals bijvoorbeeld het fluorescentiepoeder en het fijngemalen glas, kunnen bijna maximaal gerecycleerd worden (92%)", licht Peter Sabbe toe. "Een kapotte lamp is dus allesbehalve afval: het bevat de grondstoffen voor de productie van nieuwe lampen. Door steeds meer grondstoffen lokaal te recycleren en opnieuw in de economische kringloop te brengen, moeten we steeds minder nieuwe grondstoffen ontginnen. Zo levert elke Belg die een lamp binnenbrengt een bijdrage aan een beter milieu en een meer circulaire economie."

Niet bij huisvuil of in de glasbol

Spaarlampen en buislampen bevatten kwik waardoor ze klein gevaarlijk afval zijn en niet in de huisvuilzak of in de glasbol gedropt mogen worden. De verwerkers waar Recupel mee samenwerkt, halen het kwik er op een veilige manier uit zodat de kwikdampen het milieu niet kunnen schaden.

Ook armaturen kunnen ingezameld worden

Recupel staat in voor de inzameling en verwerking van gasontladingslampen (spaar- en buislampen) en LED-lampen. Vaak wordt vergeten dat ook armaturen via Recupel ingezameld kunnen worden. Armaturen zijn bijvoorbeeld lampenkappen, een staande lamp of hanglampen. Ze hebben een snoer en zijn dus elektro, waardoor ze niet thuishoren in de metaalcontainer.