15
mrt
2019

Dankzij het warmtenet worden tegenwoordig hele appartementsblokken, scholen, ziekenhuizen en andere instellingen van schone energie voorzien. Maar ook ondernemers zijn uiteraard niet blind voor de voordelen. Verschillende Roeselaarse bedrijven zijn al een tijd aangesloten, maar in 2018 kwam daar ook voor het eerst een supermarkt bij, meteen een primeur voor heel België. De gloednieuwe vestiging van LIDL langs de Westlaan wordt verwarmd met restwarmte van de verbrandingsoven. Op die manier bespaart het filiaal tot 60 procent op het energieverbruik. De beslissing pastte voor de keten ook in een strategie waarbij voor nieuwe filialen bewust gekozen wordt voor duurzame materialen en oplossingen.

"We waren doemdenkers toen we 25 jaar geleden spraken over de opwarming van de aarde"

We trokken op een zonnige dag naar de winkel en troffen er Jozef Bousse en Lieve Pottelancie uit Menen aan. Tevreden klanten van LIDL én van de warmte van MIROM, zo bleek. Al waren Jozef en Lieve zich er niet van bewust van het feit dat de LIDL-vestiging met restwarmte wordt verwarmd. "Dat is een goeie zaak", vindt Jozef. Hij is voorzitter van Natuurpunt De Leiemeersen (Menen - Lauwe - Rekkem) en draagt het milieu sowieso al een warm hart toe. Met Natuurpunt beheren en onderhouden ze groendomein in de regio en doen ze plantacties. Bezigheden die zorgen voor meer groen en die dus ook bijdragen tot een beter klimaat. De aandachtspunten die nu bovenaan de agenda staan, zijn voor Jozef en Lieve dan ook niet nieuw. "Toen we 25 jaar geleden spraken over de opwarming van de aarde, waren we doemdenkers en paniekvoetballers", herinnert Jozef zich.

Dat het nu de jeugd is die op straat komt om maatregelen te vragen, vinden Jozef en Lieve niet slecht, al plaatsen ze er ook enkele kanttekeningen bij. "Ik vind het prachtig dat ze het in een paar maanden zo op de agenda hebben gekregen", vertellen ze. "Maar ik vraag me wel of die jongeren dan binnen enkele jaren de auto ook echt gaan laten staan. Hopen dat ze consequent blijven."

Overigens doen ook Jozef en Lieve zelf wel een en ander om - naast hun engagement bij Natuurpunt - nog een steentje bij te dragen. "We eten sowieso al minder vlees", geeft Lieve als voorbeeld. "En we letten wel op de verpakkingen als we gaan winkelen." De herbruikbare tas dus en dat zou een evidentie mogen zijn. "In Frankrijk mogen gewone plastic zakjes al niet meer, enkel nog biologisch afbreekbare", aldus Lieve. "Dat zou hier ook wel moeten."