08
nov
2019

Donderdagavond ondertekenden vertegenwoordigers van twaalf gemeenten na een algemene vergadering een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met MIROM Roeselare. De intergemeentelijke samenwerking wordt zo verlengd met 18 jaar. Dat wil zeggen dat MIROM Roeselare ook voor die komende jaren zal instaan voor het ondersteunen en uitwerken van de milieuzorg in Roeselare, Hooglede, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Moorslede, Staden, Torhout, Wingene en Zonnebeke.

Het wordt een nieuw hoofdstuk in een lange en mooie geschiedenis:

  • MIROM Roeselare werd in 1973 opgericht als I.V.R.O. en dit voor een duur van dertig jaar.
  • In 1975 startte de bouw van een verbrandingsinstallatie
  • In 1986 werd er geïnvesteerd in een warmterecuperatie, rookgaswassing en de aanleg van het warmtenet.
  • Vanaf 1987 worden ook de eerste containerparken in de steden opgericht.
  • Eind jaren ’90 en begin jaren 2000 volgden diverse investeringen in de verbrandingsinstallatie, waardoor deze tot op vandaag volledig up-to-date is en voldoet aan de strengste normering.
  • In 2003 volgt een verlenging van  de intercommunale tot 2019 
  • In 2005 start IVRO een samenwerking op met IVMO (nu MIROM Menen) waardoor de naam wijzigt naar MIROM,  'Milieuzorg Roeselare en Menen, afdeling Roeselare'.
  • In 2008 wordt een ORC installatie gebouwd, waarmee sindsdien elektriciteit wordt geproduceerd. In 2014 volgde dan het startschot voor een reeks grote uitbreidingen van het warmtenet.

In 2016 werd er, onder impuls van de visie van Mirom Menen, beslist om de samenwerking met Mirom Menen te herleiden tot een operationele samenwerking. Als gevolg daarvan bouwt MIROM Roeselare nu zelf een logistieke afdeling uit en inversteert in de uitbreiding van gebouwen.

Anno 2019 is MIROM Roeselare een intercommunale die ernaar streeft om op een efficiënte manier te streven naar duurzaamheid. Donderdag 7 november 2019 bevestigden de aangesloten gemeenten in een algemene vergadering in Hooglede het vertrouwen in MIROM Roeselare voor een bijkomende 18 jaar samenwerking.

De raad van bestuur

De vertegenwoordigers van de 12 gemeenten