14
jul
2022

De eerste hitte van deze zomer zit er aan te komen. Net als voor andere mensen die fysieke arbeid verrichten maken de hoge temperaturen het voor de afvalophalers extra lastig. En dus kan het zijn dat de ophalers hun ronde deze week weer iets vroeger dan gewoonlijk aanvatten. Op die manier kunnen ze het afval van voor je deur ophalen voor de hitte zich al te fel laat voelen. Zelf kan je er bovendien ook voor zorgen dat het werk voor hen letterlijk en figuurlijk 'draaglijker' is.

Houd dus rekening met onderstaande tips en afspraken. Ze gelden het hele jaar, maar zijn zéker van belang tijdens een hittegolf:

  1. Zet je afvalzak op tijd buiten: Bij hoge temperaturen kunnen de ophalers de werkdag iets vroeger beginnen dan gewoonlijk. Zet dus zeker je afvalzak de avond voordien al voor de deur.
  2. Zorg dat je afvalzak niet te zwaar is: Een ophaler tilt al snel 1.000 zakken op een ronde en een gemiddelde restafvalzak weegt zo'n 10 kg. Dat weegt sowieso al en zeker als het warm is. Let dus op het gewicht. Restafvalzakken van meer dan 15 kg zijn niet toegestaan, die krijgen een rode sticker en blijven staan.
  3. Let op geurtjes: Zelf geen fan van ongedierte en vervelende geurtjes? Je kan er voor zorgen dat je afvalzak niet te aanlokkelijk is voor insecten en andere beesterij. Dat kan bijvoorbeeld door etensresten te verpakken in een doosje voor je ze in de restafvalzak steekt. Lege verpakkingen voor de PMD-zak kan je eens uitspoelen.

Alle afspraken en tips om je afval correct aan te bieden kan je hier nog eens nalezen.

 

Ook op de recyclageparken worden er maatregelen genomen om het voor de parkwachters draaglijk te houden.

In Torhout passen ze tijdelijk de openingsuren aan. Dinsdag 19/07 en woensdag 20/07 zijn de openingsuren uitzonderlijk gewijzigd. Het recyclagepark gaat open op 9 uur en sluit om 15 uur. 

Ook in Kortemark worden de openingsuren aangepast, op dinsdag 19/07 gaat het recyclagepark open om 8 uur en sluit om 12 uur.

Het park in Zonnebeke gaat dinsdag 19 juli niet open. 

 Voorlopig zijn er nog geen andere recyclageparken die hun openingsuren aanpassen, maar alle MIROM-gemeenten volgen de situatie wel van nabij op. Houd dus zeker de website en onze Facebookpagina in de gaten voor actuele informatie.

Op de meeste recyclageparken zullen de gebruikelijke openingsuren dus van tel zijn. Heel wat parken beschikken sowieso over schaduwrijke delen, elders worden ode nodige maatregelen voorzien.