05
feb
2020

De leerlingen van het zesde leerjaar van 19 scholen uit onze regio komen - gespreid over twee weken - naar het hoofdkwartier van MIROM Roeselare op ‘afvalreis’. De leerlingen leren er in een interactieve quiz hoe je afval kan vermijden en hergebruiken en hoe de papa's en mama's centen kunnen besparen door beter te sorteren en slimmer om te springen met voedsel. Ze krijgen uitleg over de voordelen van kippen en composteren en vernemen hoe we vanuit MIROM Roeselare met de Mooimakers zwerfvuil en sluikstort aanpakken.

De zesdes krijgen ook een rondleiding doorheen de verbrandingsinstallatie zelf. Ze brengen een bezoek aan onze kraanman, turen door een venstertje naar het vuur in onze oven en ontdekken waarom de rook uit de schoorsteen van MIROM veel zuiverder is dan die van een gemiddeld kampvuur. We leggen ook uit hoe we de warmte van onze oven recupereren door in Roeselare scholen, woningen, bedrijven en organisaties te voorzien van schone energie met ons warmtenet.

En de leerlingen mogen ook zélf aan de slag. In de workshop ‘plastic moov’, die plaatsvindt in een imposante trailer op de parking, wordt plastic afval dat ze zelf hadden meegebracht vermalen, gesmolten en vervolgens in een nieuwe nuttige vorm gegoten.

Een plezante, maar ook leerrijke en nuttige trip voor het jonge volk, dat nadien - hopelijk - beter geïnformeerd dan ooit naar huis trekt.