02
okt
2020

Van 5 tot 11 oktober roept Mooimakers voor het vierde jaar op rij handhavers in heel Vlaanderen op om extra aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstort, tijdens de week van de handhaving op zwerfvuil & sluikstort. Dit kan gaan van extra controles al dan niet in uniform, het aanspreken van mensen die het foute gedrag tonen of het belonen van de personen die hun afval in de juiste vuilnisbak gooien, tot het controleren van sluikstort op identificatiegegevens of door de inzet van camera’s.

Ook in de regio van MIROM Roeselare worden er verschillende acties georganiseerd. De 12 gemeenten van MIROM Roeselare zetten sowieso al camera's in om overtreders te betrappen, maar tijdens deze week is de pakkans nog net iets groter.

"Het opruimen van zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen kost handenvol geld", zegt Els Gommeren, coördinator Mooimakers. "Een kost voor het opruimen van afval dat door slechts enkelen wordt veroorzaakt. Daarbovenop een kost die we kunnen vermijden door het juiste gedrag te vertonen, namelijk je afval in de correcte vuilnisbak gooien."

Denk dus twee keer na voor je nog eens een peuk achteloos wegschiet, of je huisvuil achterlaat aan de glasbol, in de berm of in een straatvuilnisbakje.