06
jan
2021

De drie koningen kunnen ook weer naar huis, dus is het misschien stilaan tijd om de kerstboom weg te halen. In je restafvalzak proppen is geen goed idee en verbranden ook niet.

Maar we hebben wel een paar andere suggesties:

  • Laten leven: Is het een echte boom met kluit en verkeert ie nog in goeie staat? Dan kan je de boom misschien nog een verlengd leven bieden in je tuin. Ervaring leert dat het in leven houden van een kerstboom niet evident is, maar als je over groene vingers beschikt kan het misschien lukken.
  • Verhakselen: Zijn er geen opties om de boom terug in de grond te zetten of beschikt die sowieso niet over een kluit? Dan kan je de boom verhakselen. Dan kan de kerstboom nog een ander nut dienen in de tuin. Hakselmateriaal is goed voor je bodem, decoratief mooi én je hebt minder hinder van onkruid. Zelf geen verhakselaar? Misschien kan je terecht bij een buur of kennis?
  • Composteren: een dorre kersboom kan ook in je compostvat of -bak. Voor een vlot composteerproces knip je de boom best in kleine stukken. En let er natuurlijk op dat je een goeie mix behoudt met ander composteerbaar afval.
  • In de tuinafvalbak: Heb je een abonnement om je tuinafval aan huis te laten ophalen? Dan kan je je kerstboom ook daarin kwijt. Maar opgelet: prop de boom er niet op z'n geheel in. Knip de boom in kleinere stukken zodat de bak vlot kan geledigd worden en laat de kluit (als die er is) achterwege. Aarde mag sowieso niet in je tuinafvalbak.
  • Naar het recyclagepark: Met je kerstboom kan je natuurlijk ook terecht op het recyclagepark, bij het groenafval. Zorg wel dat een eventuele plastic pot vooraf verwijderd is.

Had je een valse kerstboom staan? Berg die dan netjes op, zodat je er volgend jaar weer plezier aan kunt beleven.

Zit je nog volop in de kerstsfeer en mag die nog even blijven duren? Laat je boom dan gerust nog een beetje staan en lees onze tips binnen enkele weken (maanden?) nog eens opnieuw.