Een kringlooptuin is een tuin om van te genieten. Je creëert een prachtige tuin vol leven, maar met minder afval en minder werk.

Vijf eenvoudige kringloopprincipes

1.  Van afval tot zwart goud

Composteer je keuken- en tuinafval en maak een nieuw, nuttig product: compost. Compost is onmisbaar in de moestuin, maar ook in de plantvakken en en je gazon. Wil het composteren niet lukken, dan kan je contact opnemen met een kringloopkracht of volg een gratis infosessie.

2. Slim planten en zaaien

Wil je minder tuinafval en onderhoud? Vervang dan je grasveld door een bloemenweide of bodembedekkers en kies de juiste planten. Snelgroeiende planten vullen snel je tuin, maar vragen veel onderhoud.  Een goed evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten is dus van belang.

3. Vermijd onkruid

Bedek de bodem met houtsnippers, schors, compost, grasmaaisel... Het beperkt de onkruidgroei en beschermt de bodem tegen uitdroging en barre weersomstandigheden. Meer tips voor tuinieren zonder pesticides lees je hier.

4. Hou je gazon binnen de perken

Kies voor traaggroeiende grassoorten, zo bespaar je tot 35% grasafval. Maai je gezon met een mulchmaaier. Het fijngesnipperde grasmaaisel komt tussen de grassprietjes op de bodem terecht. De grasmat wordt zo natuurlijk bemest. Respecteer bij het maaien een maailengte van 4 à 5 cm. Gras dat niet te kort afgemaaid is, groeit trager. Bovendien zal gazon minder last hebben van mos, uitdroging en ziekten. Meer info vind je in deze brochure.

5. Creatief met tuinafval

Met het snoeisel van bomen, struiken en vaste planten kan je een takkenwal maken. De takkenwal vormt een natuurlijke scheiding in je tuin. Vogels, nuttige insecten of egels zullen er een ideale schuilplaats in vinden. Buigzame takken of twijgen van wilg, hazelnoot, tamme kastanje, es... zijn ideaal voor vlechtwerk. Meer info vind je in deze brochure.

Kringlooptuinieren = pesticides buitenzwieren

► Ontdek hoe je je oprit, tuin en terras onkruidvrij kan houden zonder te spuiten.

 

Kippen houden

► Sluit de kringloop in je tuin met enkele kakelende kippen.