Besmeurd karton hoort in de restafvalzak

30
nov
2021

Papier en karton wordt om de vier weken gratis aan huis opgehaald. Logisch, want papier en karton kan prima gerecycleerd worden, tot wel zeven keer. Kranten, tijdschriften, broodzakken of kartonnen verpakkingen kan je dan ook op de avond voor de ophaaldag correct aangeboden buiten zetten. (Let er wel op dat je het volume beperkt houdt (1 m³) en doosjes of stapeltjes van maximaal 15 kg aanbiedt.)

Stop geen frituurolie in de restafvalzak

29
apr
2021

De voorbije week waren er tijdens de ophaling twee voorvallen waarbij flessen frituurolie in een vuilniszak zaten. In het eerste geval waren de gevolgen bovendien groot. Tijdens een ronde in Roeselare barstte een fles olie in een afvalzak en de smurrie belandde op het wegdek, waardoor de brandweer moest langskomen. Een tijdje geleden was er ook al een gelijkaardig voorval in Wingene.

Voor alle duidelijkheid: frituurolie mag niet in de restafvalzak!

Koekelare & Torhout gaan voor 30% minder

13
apr
2021

Dinsdag werd het project '30% minder voorgesteld'. Met dit project dagen Koekelare en Torhout hun inwoners uit om de komende maanden minder restafval te produceren. Want het is nodig, het kan en... het is eigenlijk heel eenvoudig. Koekelare en Torhout namen daarom in samenwerking met MIROM Roeselare het initiatief voor de 30% minder campagne.

Videoreeks maakt sorteren begrijpelijk

27
jan
2021

In Vlaanderen zien we onszelf graag als sorteerkampioen en in veel gevallen klopt dat ook. Maar intussen moeten steeds meer afvalstromen selectief aangeboden worden en werd de sorteerinstructie voor PMD bijvoorbeeld uitgebreid. Niet eenvoudig om dan nog 'mee' te zijn met alles. Bovendien verwelkomt elke gemeente ook jaarlijks niéuwe inwoners. Uit andere gemeenten of provincies, maar natuurlijk van over de landsgrenzen.

Minder afval: familie Sioen gaat de uitdaging aan

11
mei
2020

Was jij – net als heel wat andere inwoners – niet zo blij dat de restafvalzakken duurder werden begin dit jaar? Vind jij ook dat het leven al duur genoeg is? Wel… wij kunnen dat begrijpen’. Maar afval inzamelen en verwerken kost geld, ook aan de maatschappij, en dus was het nodig om de restafvalzak duurder te maken. Toch hoeft dat jou niet (veel) meer te kosten.

Is je afvalzak niet meegenomen?

03
mrt
2020

Werd je afvalzak deze week niet meegenomen en plakt er een weigeringssticker op? Dan is de kans groot dat je nog een oude restafvalzak zonder oranje afvalsticker hebt buitengezet. Sinds 1 maart worden oude restafvalzakken (witte zakken met donkergroene opdruk) niet meer meegenomen als er geen zo'n officiële sticker op kleeft.

Wat moet je doen als je afvalzak is blijven staan:

Vuilniszakken beschermen tegen katten: wat mag wél? (en wat niet?)

07
mrt
2019

Zijn jouw katten of die van de buren ook dol op afval, vleesrestjes of overschotjes van vis?  Opengescheurde afvalzakken (door katten, maar bvb ook door marters of vogels) blijven op sommige plaatsen voor problemen zorgen: voor de ophalers, maar zeker ook voor de  omwonenden. We lanceerden een oproep op Facebook naar courante tips en gingen ook zelf op zoek naar bruikbare oplossingen. De samenvatting van die queeste lees je hier: